Jan 11, 2013

Isu Nama Allah - Orang Islam Wajib Bersatu

Isu Nama Allah oleh Bukan Islam 
Bersatulah wahai Umat Islam 


 بسم الله الرحمن الرحيم

إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفًّا كَأَنَّهُم بُنْيَانٌ مَّرْصُوصٌ
Verily, Allah loves those who fight in His Cause in rows (ranks) as if they were a solid structure.

Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

=======================


Wajib bagi akar Umbi 
UMNO PAS PKR
DAP MCA MIC
yang beragama Islam 
tanpa mengira bangsa
bersatu mempertahankan 
Kesucian dan kemuliaan 
Nama Allah  

*******

Islam didahulukan
Kesatuan Umat diutamakan 
 
===================================

DAP
Lim Guang Eng : Benarkan Nama & Kalimah Allah Dalam Bible di Malaysia

SHAH ALAM – DAP menggesa Kerajaan Persekutuan yang diketuai Barisan Nasional (BN) membenarkan kalimah ALLAH digunakan dalam semua Bible berbahasa Melayu seperti yang dibenarkan di Sabah dan Sarawak.

Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng berkata, gesaan ini dibuat kerana kerajaan sering melaungkan bahawa mereka mesra rakyat yang membawa keamanan, kemakmuran berlandaskan prinsip kebenaran, kebebasan, keadilan, demokrasi serta integriti.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan media sempena sambutan Hari Krismas hari ini yang disambut oleh penganut agama Kristian seluruh dunia.

“Selain membenarkan nama & kalimah ALLAH seperti yang digunakan di Sabah dan Sarawak sejak 50 tahun lalu dan ribuan tahun di negara Timur Tengah, BN juga harus menghentikan taktik menakutkan pengundi Melayu dengan mendakwa negara Kristian akan tertubuh di negara ini.

“Penganut Kristian tidak pernah mahu menubuhkan sebuah negara Kristian di negara ini, malah penganut ini taat kepada Perlembagaan Negara dengan mengiktiraf Islam sebagai agama Malaysia,” katanya.

Akhbar mingguan Katolik, The Herald pada tahun 2009 berdepan masalah apabila Kementerian Dalam Negeri (KDN) melarang edisi Bahasa Malaysianya menggunakan perkataan ‘ALLAH’ untuk merujuk kepada Tuhan dalam agama Kristian.

Bagaimanapun, dalam penghakimannya pada bulan Disember 2009, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa larangan menyeluruh KDN berhubung penggunaan perkataan ‘ALLAH’ adalah salah di sisi undang-undang.

Penghakiman tersebut yang mencetuskan siri serangan membakar beberapa gereja di seluruh negara pada bulan berikutnya dan kemudiannya digantung sementara menunggu rayuan kerajaan BN yang berhujah bahawa perkataan ‘ALLAH’ adalah eksklusif kepada umat Islam. [Sumber : Sinar Harian]


 
MCA
Kalimah ‘Allah’ boleh diguna penganut agama lain selain Islam, Kristian
Oleh Md Izwan

KUALA LUMPUR, 10 Jan — MCA hari ini dalam satu kenyataan menegaskan penggunaan kalimah Allah tidak hanya terhad kepada masyarakat Islam dan Kristian, tetapi pengganut agama lain seperti Sikh, Hindu, orang asli semenanjung dan Baba-Nyonya juga boleh menggunakan kalimah suci tersebut.

Gesaan tersebut dinyatakan oleh ahli jawatankuasa pusat MCA, Loh Seng Kok (gambar) ekoran kenyataan dua pemimpin DAP iaitu Lim Guan Eng dan pembantunya Zairil Khir Johari yang mahu Putrajaya membenarkan penganut Kristian menggunakan kalimah Allah.

“Kami sering tertanya-tanya mengapa Guan Eng menghadkan hak ini kepada masyarakat Kristian tapi tidak diperluaskan kepada pengerusinya Karpal Singh yang merupakan penganut Sikh.

“Hindu, orang asli dan masyarakat Baba-Nyonya juga menggunakan kalimah suci Allah ini,” kata beliau.

Loh juga berkata kitab suci Sri Guru Granth Sahib Ji dan the Veda illegal yang menjadi rujukan masyarakat Sikh dan Hindu turut mengandungi kalimah Allah.

“Sebarang halangan akan mengenepikan hak Perlembagaan Sikh dan Hindu daripada mengamalkan kepercayaan mereka, sekaligus ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan,” tambah Loh.

Dalam pada itu, beliau turut bersetuju dengan pandangan bahawa penganut agama lain boleh menggunakan kalimah suci Allah.

“Penggunaan kalimah Allah telah diputuskan di Mahkamah Tinggi menerusi penghakiman pada 31 Disember 2009.

“Berdasarkan keputusan itu, penggunaan kalimah Allah bukan hanya ekslusif kepada masyarakat Muslim sahaja,” tambah beliau.

Polemik penggunaan kalimah Allah timbul kembali apabila Lim dalam perutusan Krismasnya pada 24 Disember lalu menggesa kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam Injil bahasa Melayu memandangkan ia telah dibenarkan di Sabah dan Sarawak sejak 50 tahun lalu dan digunapakai di Timur Tengah hampir seribu tahun lalu.

“PAS sangat kecewa dengan Umno, sebuah parti yang mewakili orang Melayu Islam dan Barisan Nasional (BN), yang memerintah negara ini, kerana menjadikan kalimah ‘Allah’ sebagai satu isu ... tanpa mengambil berat tentang salah faham yang diwujudkan dan ketegangan di kalangan rakyat negara kita yang terdiri dari pelbagai agama,” kata Hadi hari ini.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, masyarakat Kristian dan Islam terlibat dalam perang mulut mengenai perkataan “Allah”, dengan kumpulan kedua berhujah penggunaannya perlu eksklusif kepada mereka atas alasan bahawa Islam adalah monoteistik dan perkataan “Allah” bermaksud tuhan kepada orang Islam.

Penghantaran Alkitab, kitab Injil dalam bahasa Melayu kepada Bumiputera Kristian yang menggunakan Bahasa Melayu telah disekat atau dirampas di pelabuhan, sebelum kerajaan akhirnya tunduk kepada tekanan dan membebaskannya pada tahun 2011.
my.news.yahoo.com

==============================

Thanks for coming

Thanks for coming
Terima kasih sudi hadir

Tajuk - Title