Jul 26, 2013

Jangan Hina dan Pandang Rendah Umat Islam Kuala Besut, Mereka Juga Punya Prinsip dan Sayangkan Islam


Jangan Hina dan Pandang Rendah Umat Islam Kuala Besut

Jangan Diperlekehkan Mereka Hanya Kerana Mereka Tidak Memberi Sokongan Kepada Parti Politik Tuan

Mereka Juga Punya Prinsip dan Sayangkan Islam. Biar Pun Mereka Tidak Semewah Penduduk Di Tempat Tuan,Biar Pun Mereka Tidak Memiliki Ilmu Setinggi Tuan 

Tentu Sahaja Jika Mereka Menyokong Parti Tuan, Tentunya Selaut Pujian Tuan Dendangkan.
Bila Saja Mereka Meminggirkan Parti Tuan, Apakah Kewajarannya Buat Tuan Merendahkan Mereka Sedemikian Rupa Seolah-olah Mereka Jahil Agama Dan Bodoh Untuk Berfikir ?

Jangan Tuan Lupa Pada Hakikat, Parti Tuan Telah Ditolak Dilain-lain Negeri Melainkan Di Kelantan Dan Sebahagian Dari Trengganu Dan Juga Di beberapa Daerah Lain Sahaja

Majoriti Kawasan Yang Padat Dengan Umat Islam Telah Menolak Kepimpinan Parti Tuan. Apakah Mereka Juga Bodoh Dan Tidak Tahu Berfikir Memilih Mana Yang Terlebih Baik Buat Mereka Sebagai Umat Islam ? Apakah Mereka Juga Tidak Berilmu ?

Majoriti Umat Islam Tidak Dapat Menerima Fahaman Agama Yang Dibawa Oleh Ulama Dan Kepimpinan Parti Tuan Yang Sering menyelewengkan Fakta Dan Ilmu Agama Terutamanya Bila Berada Di pentas Politik. Itulah Hakikat Sebenarnya Yang Semestinya Tuan Terima Dan Fahami.

Adalah Terlalu Tidak Munasabah Dan Tidak Lojik Di Minda Untuk Menyatakan Kunonnya Orang Bandar Semuanya Senang Belaka Lantaran Itu Mereka Menerima PR. Hujah Yang Amat Daif Jika Itulah Anggapan Tuan.

Penduduk Bandar Ramai Yang Berketurunan Cina. Apabila Parti Tuan Dan PKR Bejaya Meyakinkan Mereka Bahawa Sebahagian Besar Orang Melayu Dan Islam Berpihak Kepada PKR Dan PAS, Maka Berbondong-bondonglah Mereka Ke Pusat Pengundian Untuk Memangkah DAP. 


Bak Kata Pepatah Melayu, Orang Ngantuk Disorongkan Bantal, Itu Pun YAng Telah Lama Mereka Tunggu-tunggukan. Selain Kuasa Ekonomi yang telah Pun Mereka Miliki, Mereka Juga Terlalu Kepingin Kuasa Politik Untuk Menguasai Segala-galanya Termasuk Tuan Dan Anak Buah Tuan.

Janganlah Tuan Beralasan Bohong Jika Hati Benar Rela Menerima Kenyataan 

Wallahu'alam

Nik Aziz: Kuala Besut, ‘Kuala Ujian’


SAYA membaca keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Kuala Besut melalui akhbar tempatan hari ini (semalam) yang menyaksikan Pas gagal menawan Dun Kuala Besut daripada penguasaan Umno/BN.

Dalam erti kata lain, tawaran Pas kepada rakyat Kuala Besut untuk posisi 16 : 16 ditolak oleh rakyat Dun Kuala Besut yang mengambil keputusan untuk terus memangkah Umno kelmarin.

Saya secara peribadi tidak terkejut dengan keputusan ini.

Pengalaman saya turun beberapa kali membantu calon Pas berkempen dalam PRK ini termasuk meninjau suasana hari pengundian memberikan gambaran kepada saya suasana kehidupan masyarakat di Dun ini.

Kehidupan rata-rata rakyat Kuala Besut yang mencari pendapatan sebagai nelayan memberikan peluang yang cerah kepada Umno/BN menabur sebanyak mungkin projek dan habuan wang ringgit.

Inilah rahsia sebenar kekuatan Umno.

Kesusahan dan kesempitan hidup rakyat diambil kesempatan sehabis mungkin bagi memberikan kemenangan kepada mereka.

Perhatikan sahaja di seluruh Malaysia ini, kesemua ibu negeri ditawan oleh PR kecuali dua sahaja jatuh ke tangan BN.

Secara logiknya, ibu negeri tentulah tempat berhimpunnya tenaga cerdik pandai dan berpendidikan tinggi dan di sinilah Umno/BN gagal kerana kekuatan wang dan kebendaan ada sempadannya.

Di sinilah letaknya tugas Pas selaku parti yang membawa mesej perjuangan Islam.

Di Kuala Besut yang rata-rata penduduknya bergantung kepada pencarian mata pendapatan cara kampung berada dalam tekanan hidup yang tinggi dan sukar untuk membuat pilihan yang terbaik untuk taraf kehidupan mereka sendiri dalam jangka masa panjang.

Apatah lagi untuk berfikir demi kepentingan agama.

Pada saya, apa yang disebut sebagai penyakit ghaplah (lalai) merajai benak fikir rata-rata penduduk sehingga mengenepikan tanggungjawab terhadap agama mereka sendiri.

Inilah tugas gerakan Islam.

Menyambung tugas Rasulullah SAW yang memikul tugas menghapuskan penyakit ghaplah ini. Firman ALLAH SWT yang bermaksud : “Supaya engkau memberi peringatan dan amaran kepada kaum yang datuk neneknya telah lama tidak diberikan peringatan dan amaran; sebab itulah mereka lalai.” – Surah Yasin, ayat 6.

Perbezaan utama Kuala Besut dengan Pasir Puteh di Kelantan ialah budaya ilmu.

Daripada budaya ilmu inilah akan lahirnya masyarakat yang sentiasa beringat-ingat tentang dosa dan pahala.

Sebab itu di antara perkara terawal yang dilakukan di Kelantan setelah Pas mengambil alih teraju pemerintahan pada tahun 1990 ialah menubuhkan Unit Halaqat.

Ini bukan satu kerja sambil lewa kerana hanya mahu mengharapkan peruntukan kerajaan.

Ia sebenarnya misi kerajaan negeri untuk mendidik rakyat melalui pembudayaan ilmu di masjid-masjid yang dikendalikan oleh Unit Halaqat.

Manusia apabila berilmu akan menolak Umno/BN yang jelas dan terang melawan aspirasi perjuangan Islam.

Bukan mereka menolak Umno/BN dengan emosi dan taksub, tetapi mereka menolak dengan pertimbangan ilmu yang dipelajari.

Dengan ilmu, mereka membezakan intan dan kaca.

Tanpa ilmu, jiwa akan kosong umpama tin kosong yang hanya dipenuhi oleh sampah sarap.

Lihat sahaja dakwah Rasulullah SAW di Mekah, ditolak habis-habisan oleh masyarakat Mekah yang rata-ratanya hidup dalam permusuhan panjang dan konflik sosial yang tinggi.

Namun di Madinah yang agak maju sedikit dengan perkembangan ilmu dengan kehadiran ahli Kitab, Islam mudah diterima oleh penduduk di sana.

Nyata sekali Kuala Besut adalah ‘kuala ujian’.

Ujian untuk penduduknya yang ditawarkan pembangunan ratusan juta yang akhirnya ramai yang lemas di ‘kuala ujian’ ini.

Ia juga medan ujian kepada petugas-petugas parti Pas yang datang dari seluruh negara namun akhirnya terpaksa menerima keputusan tewas pada malam tadi.

Hakikatnya, ini bukan kali pertama Pas tewas di dalam pilihanraya.

Saya mendoakan kesemua petugas parti Pas yang berpenat lelah di bulan Ramadan ini demi kemenangan calon mereka diberikan ganjaran oleh ALLAH SWT.

Inilah bekal kita yang paling berharga iaitu kita mengharapkan pahala daripada ALLAH SWT.

Perhatikanlah ayat al-Quran yang bermaksud : Jangan kamu merasa hina (hilang semangat) memburu musuh kerana jika kamu merasa sakit mereka juga merasa sakit seperti kamu merasainya sedangkan kamu pula berharap kepada ALLAH apa yang mereka tidak harapkan.. (Surah al-Nisa’ ayat 104).

Kita bertanding di dalam pilihan raya untuk menang.

Kita mungkin sedih jika tewas, tetapi jangan sesekali kita kecewa.

Segera bangkit dan meneruskan perjuangan kerana perjuangan Islam sekiranya berpijak di lantai ikhlas pasti dihadiahkan dengan pahala!

Salam hormat.

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat
Al-Mursyidul Am Pas

*Pendapat ini dipetik dari laman sosial Facebook beliau.

Thanks for coming

Thanks for coming
Terima kasih sudi hadir

Tajuk - Title